fredag 4. desember 2009

Oppsummeringsspørsmål side 198 i "Grip Teksten"

Spørsmål 1) hva er der man studerer innenfor semiotikken?

Semiotikk er studiet av de sosialt betingede tegnesystemer og den generelle meningen dissen kan gi, rett og slett studiet av hvordan vi sier noe og hvordan vi skaper mening.

Spørsmål 2) forklar forskjellen mellom symboler og ikoner.

I semiotikken sier vi at ord og bilder tilhører på en måte hvert ”språk” om vi kan si det slik. Da bruker vi ”språk” i betydningen systemer av tegn som vi benytter til å kommunisere med hverandre. Vi kaller ordene for symboler, mens bildene kaller vi ikoner i semiotikken.

Spørsmål 3) hvordan vil du definere en sammensatt tekst?

Store deler av de tekstene som omgir oss i dag er tekster vi kaller for sammensatte tekster. Sammensatte tekster er en blanding av både ord og bilder. Læreboken vi har i norsk inneholder mange sammensatte tekster, det samme gjør aviser.

Spørsmål 4) hva mener vi med forankring, og i hva slags tekster er forankringsfunksjonen spesielt viktig?

Hvis en tekst brukes sammen med et bilde for å foreslå, forandre eller fastslå en eventuell tolkning av teksten kaller vi det for forankring. Tekster hvor vi bruker bilder for å få fram en tolkning er ofte faktabaserte tekster.

Spørsmål 5) hva vil det si at verbaltekst og bilder avslører hverandre?

Når verbal teksten sier noe nytt og noe helt annet enn det vi kan se av bildet snakker vi altså om en avløsning. En slik avløsning som dette skal si oss litt mer eller noe helt annerledes en det vi kan se ut fra bildene.

Spørsmål 6) forklar begrepene mediekonvergens og faksjon.

Mediekonvergens er en slags utvikling, det vil si at flere medier og funksjoner smelter sammen. En mobiltelefon kan for eksempel i dag mye mer enn bare å ringe, vi kan også ta bilder og høre på musikk. Mens faksjon derimot er en sammenblanding av virkemidler fra faktatekster og fiksjonstekster.

Spørsmål 7) på hvilke måter kan du være aktiv når du bruker massemediene, og ikke bare være en passiv mottaker?

En aktiv mottaker vil si at man deltar i debatter, og skrive leserinnlegg eller blogginnlegg, alt etter hva man slev ønsker. Det handler om å vise ditt engasjement med konkrete handlinger og utslag.

Spørsmål 8) hva er en jingel og hva er en vinget, og hva brukes slike til?

En jingel er et lydkjennetegn for en kanal, mens en vignett er et lydlig kjennertegn for et program. Dette er ett kjennetegn slik at lytteren kan bygge opp identiteten for kanalen og for et hvert enkelt program.

Spørsmål 9) nevn ulike typer lyd som vi finner i radio- og fjernsynsprogram, og hvilke funksjon enkelte typer lyd har.

Miljølyd eller kontentum er lyden som omgir den hendelsen en reportasje er fra, og har den virkningen av at den gjør reportasjen ekte. Miljølyde kan være hektisk trafikk i et bymiljø, kvitrende fugler i en skog eller jubel fra et idrettsstevne.

Spørsmål 10) hva er internett og hva er World Wide Web?

Internett er et verdensomspennende datanettverk, mens World Wide Web inneholder et uoversiktlig antall nettsider, websider. Disse kan søkes opp ved søkeord. Det er derfor vi alltid starter et søk med www.

Spørsmål 11) forklar begrepet hypertekst.

Hypertekst er det ordet vi bruker for å beskrive en såkalt struktur i tekstene på verdensveven. Hypertekst brukes for å henvise til andre nettsider som for eksempel Stavanger Aftenblad.

Spørsmål 12) hva mener vi med at et bilde, for eksempel et fotografi, ikke er nøytralt?

Et bilde er et utsnitt av virkeligheten, slik vi lever i dag. I tillegg vil ikke et bilde kunne gi oss flere sider av en sak, men henvise oss til en av sidene.

Kilder: Grip Teksten vg 2 s. 180-198

torsdag 15. oktober 2009

Turen til England

Oppgave 4 på side 230

Hva er hensikten med teksten min? Hensikten med denne teksten er å formidle en reise opplevelse.

- Hvem er mottakeren? De som leser bloggen min.
- Hvilken sjanger skal jeg velge? Sjangeren er fortelling
- Hva slags innhold? Motivet i teksten er en tur til England, mens temaet er hvordan jeg opplevde den.
- Hvilken oppbygning? Kronologisk
- Hva slags språk og virkemidler? Direkte språk
- Hva må jeg kunne eller lære? Hvordan jeg kan gjenfortelle en opplevelse på en spennende måte, og hvordan jeg skal få lesernes oppmerksomhet.

Turen til England

Endelig var denne store dagen som jeg hadde ventet så lenge på kommet. Nå skulle vi endelig ned til England for å se Liverpool kamp! Høydepunktet med sommerferien dette året var turen til Liverpool. Den var helt i slutten på sommerferien, og jeg gikk glipp av første skoledag i tiende klasse, men det gjorde meg ingenting så lenge jeg var i Liverpool. De som reiste var meg, pappa, en vennine av meg sammen med faren og broren hennes.

Vi reiste tidelig på lørdags morgenen, og det tok ikke lang tid før vi var nede i Liverpool. Vi flydde først fra Sola til København, og deretter ned til Manchester. Så tok vi taxi til Liverpool. Taxien kjørte kjempe fort, sikkert i 120 km/t hele veien! Når vi endelig kom frem til Liverpool var ikke klokken mer enn 10 om morgenen der nede (det er jo en time i forskjell fra England til Norge). Og vi fikk ikke sjekke inn på hotellet før klokken 12. Så da hadde vi 2 timer hvor vi måtte finne på noe for å få tiden til å gå. Trøtte var vi også. Vi tok turen ned til sentrum i håp om å finne Liverpool butikken. Butikken fant vi og da var vi ikke så trøtte lenger. Det ble en del handleposer på oss ja. Fant masse Liverpool ting som var ganske tøffe og nyttige (ikke minst)! Etter handelen gikk vi og sjekket inn på hotellet. Det vi gjorde da var å spise så la vi oss nok så tidelig for å være våkne til morgen dagen.

Dagen derpå er en av de beste i livet mitt. Da var det tid for Liverpool kamp. Først spiste vi lunsj på en Liverpool pub hvor vi fikk egg og bacon, typisk engelsk mat. Så var vi på en liten sightseeing før vi kom til Anfield Road, Liverpools stadion for de som ikke vet det. Vi var nok så tidelige, noen av de første som kom inn på stadion. Meg og Karianne (venninnen min) løp alt vi hadde opp alle trappene. Det første vi så var en helt utrolig gressmatte! Den var så grønn og fin at jeg ble helt forelsket med en gang. Jeg husker vi sto i toppen på trappen en stund før vi snudde oss og skrek til hverandre samtidig som vi ga hverandre en klem.
Liverpool skulle spille mot Chelsea denne runden, Drogba og gjengen. Begge lagene startet med en god 11’er. Kampen var jevn og gøy å se på. Oppleve det livet som det var på stadion, og å se Liverpool live var helt ubeskrivelig! En helt fantastisk følelse og opplevelse var det! Kampen ende 1-1. Liverpool hadde ledelsen til pause hvor det var Fernando Torres som ga ledelsen til Liverpool. Skudd i venstre hjørne, nede for keeperen. Husker det som om det var i går! Så helt i slutten av andre omgang kom den største idioten av alle idioter, Drogba. Filmet seg til straffe! Utrolig dårlig gjort! I tillegg var det en på Chelsea som fikk to gule kort uten å måtte gå av banen! Dommeren fulgte ikke med! Vi fikk se reprise etter kampen. Veldig synd at det bare ble et poeng å hente denne kampen, men det var en hel fantastisk opplevelse for det om.

Dagen etterpå reiste vi hjem igjen. Da var det mandag. Vi spiste frokost, og slappet av før vi reiste med taxi til Manchester. Så tok vi fly til København hvor vi måtte vente en ganske god stund før vi tok flyet hjem til Sola. Vi kom hjem ganske sent på kvelden, men jeg gikk på skolen dagen etterpå.

Alt i alt var det en kjempe kjekk tur som jeg kommer til å huske resten av livet mitt. Kunne godt reist til Liverpool igjen. Anbefales på det sterkeste til alle å få oppleve noe slik som dette!

mandag 5. oktober 2009

Kva verdiar har tekstar frå middelalderen for oss i dag?

Det eg skal skriva om i dag er rett og slett tekstar frå middelalderen. Eg skal skriva om kva verdi dei har for oss som levar i dag. Det fyrste eg tenkje på når eg lese desse tekstane er korleis dei hadde dett før i tida, kva det var som var viktig for dei på den tida når dei levde og korleis samfunna var på den tida. Vanlegvis gjekk forteljingane munnleg frå person til person. Me kan sjå at det var ulike litteraturstilar på den tida også, dei brukte ofte rim og rytme som gjorde slik at tekstane var mykje lettare å hugse. Me bør ta vare på desse gamle tekstane her, dei hjelpe oss me å få eit innblikk i korleis det var før i tida.

Tekstar som eddadikt som er frå middelalderen handlar om gudar og heltar, noko som er typisk for tekstar frå middelalderen. På den tida der var dei veldig opptatt av gudar, det verker i alle fall slik for meg. Det me må hugse er jo det at det var ikkje religionar på den tida der. Dei hadde ulike gudar dei dyrkar. Slik som Tor med hammaren, Frøya og Odin. I dag så har me altså fem store ulike religionar me kan tilbe, å dei kommer frå ulike verdsdelar rundt om i verden.

No skal eg fortelje deg om ein islendingesagae som eg har lest, den heiter ”Egilssoga”. Det eg skal gjer er at eg skal snakka om eit utdrag frå denne sagaen. Kva verdi har denne teksten for oss i dag tru?

I dette utdraget som eg har lest bler me kjende med ein gut som heiter Egil. Han var svært sterk for alderen. Egil hadde også veldig lett for å bli fort sint. I dette utdraget skreiv dei om ein ball leik som dei dreiv med Kvitåvollane heilt i starten på vinteren. Allereie her kan me sjå at sport var eit aktuelt tema på den tida. Den ball leiken dei leika der var gjerne begynninga på fotballen? Kem veit.
Så komme det noko som gjerne er litt for brutalt for i dag. Det står at Egil tar ei øks og hogg i hjernen til ein annan gut. Måten dei skreiv det på gjorde slik at det verka ikkje så uvanleg på den tida. Det var jo vikingtida, og kanskje var det vanleg då. I dag kan det også skje slike ting som dette, men då er det noko gale med dei. Dei bler også straffa for det. Før i tida såg kanskje ikkje folk på dette som brutalt slik som me gjer i dag. Ikkje veit eg, men eg syns det er brutal i alle fall.

Måten som denne teksten er satt opp på kan vi kalle en sagastil. Me skriv ikkje på denne måten me. Når me lesar slike tekstar som dette lærer me mykje om litteraturens historia, som er bra for oss. Den fortelje oss også om korleis samfunnet var i middelalderen. Det gjer slik at me kan sjå og samanlikne tida før, og tida no. Tekstar frå middelalderen har etter mi meining ein verdi for oss som levar i dag, dei er viktige for oss.

No skal eg gjere noko heilt ut av det blå. Eg skal byte tema frå tekstar frå middelalderen til korleis det har vore å brukt wiki som arbeidsmetode. Måten som me har arbeidet me desse wikiene har vore gøy. Det syns eg verkeleg. Det er fordi eg likar å arbeide samen med andre elevar. Eg likar samarbeid. Det er kjekt og motiverande å arbeide på ein anderledes måte enn før, ikkje berre det same som me alltid gjer. Arbeide for oss sjølv og levere inn i løpet av timen. No arbeidet me i grupper med eit såkalla prosjekt som varte over lenger tid. Me lærte mykje nytt med å arbeide med wikiane. Som å bruke ulike kilder på dei rette tidspunkta, og korleis man kunne gjere wikien meir interessant å sjå på. Me hadde også ei framføring av wikiane. Der me framførte det stoffe som me hadde arbeidet med i denne perioden. Då fekk me også sjå korleis dei andre wikiane såg ut. Det var ganske gøy for alle wikiane hadde sitt eiget særpreg ettersom kva for ei gruppa den var laga av. Eg syns det var kjempe kjekt å arbeide på denne måten her. Eg tippar at me får arbeide på denne måten her meir ettersom Frode såg kor kjekt me hadde det, og kor mykje energi me la ned i arbeidet. Me fekk eit bra resultat syns eg også.

Kilder:

B.H. Dahl med flere, 2007, Grip Teksten Vg2, Aschehoug, side 26-40 og 279-281

tirsdag 22. september 2009

Egilssoga

Vi får høre at Egil slår øksen, som Tord lagde til han, gjennom hodet til Grim som ikke hadde vært så grei med han. De var med på en lek, en lek for de unge. Det var mange leker rundt forbi i den tiden. Når Egil kom hjem til mor si så sa hun ikke noe spesielt. Hun sa at Egil måtte få sitt eget skip og sloss som en viking når han ble eldre. Når Egil var tolv år gammel skulle han og Tord, som da var i tjue årene, gå sammen og kjempe mot Skallagrim. Skallagrim var en av de sterkeste mennene rundt det området. Skallagrim tok å drepte Trond først. Når han skulle til å drepe Egil kom det en trollkvinne og sa at han ikke måtte drepe sin egen sønn. Så det vil si at Egil var sønnen til Skallagrim. Trollkvinnen hoppet utenfor et stup etter på.

Oppgave A)

Egil var en gutt som var sterk for sin alder. Allerede som tolv åring var han så stor vokst at det var få menn som var så store og sterke som han. Han over de fleste i lekene.

Oppgave C)

Forteller og synsvinkel

Synsvinkelen i sagaen er autoral og refererende. Fortelleren står utenfor handlingen og skildrer personene utenfra. Leserne blir ikke direkte fortalt hva personer føler eller tenker; det må vi slutte oss til ut i fra det personene sier og gjør.

"Da Egil kom heim, brydde Skallagrim seg lite om dette, men Bera sa at Egil var eit vikingemne, og det måtte bli til det, sa ho, at han fekk seg eit hærskip, så snart han var gammal nok."

Komposisjon

Framstillingen veksler mellom referat og scener. I scenene møter vi personene i dramatiske og avgjørende situasjoner, og det er replikkvekslinger mellom personene. Referatene av det som skjer mellom scenene, kan være svært knappe.

”Sidan greip han etter Egil. Torgjerd Bråk heitte ei trælkvinne hos Skallagrim; ho hadde fostra Egil i barndommen. Ho var mykje føre seg, var sterk som ein kar og mykje trollkunnig. Ho ropa no: Hamast du no, Skallagrim, mot din eigen son?”

Personskildring

Personene i sagaene er en blanding av idealtyper og personer med sterke personlige trekk.

”Da Egil var tolv år gammal, var han så stor på vokster at få menn var så store og sterke, og han vann over dei fleste i leikane. Den vinteren han var tolv år, var han mykje med i leikane. Tord Granesson var da i tjueårsalderen og var ein sterk kar.”

Underdrivelse

Fortellermåten er objektiv og kjølig, også når det blir fortalt om dramatiske eller grufulle handlinger som drap. Ofte blir det brukt svakere språklige uttrykk enn situasjonen skulle tilsi, altså underdrivelse.

”Da sprang Egil mot Grim og hogg øksa i hovudet på han, så ho sto fast i hjernen. Deretter gjekk Egil og Tord bort til folka sine.”

Replikker

Den treffende, velformulerte replikken blir dyrket i sagaene. Den gode replikken har gjerne et element av underdrivelse. Personene viser i replikkene ofte en forakt for smerte og død.

”Egil sprang til Tord og fortalde kva som hadde hendt. Tord sa: Eg skal gå med deg, så skal vi gje han att.”


Setningsbygning

I sagaene dominerer korte setninger og lite bruk av leddsetninger, sammenliknet med latinsk litteratur i middelalderen. Sagaspråket virker derfor moderne og lettlest, selv i dag.

”Da dei kom til leikstaden, så skipa dei seg, dei som skulle vera med i leiken. Der var óg kommi mange smågutar, og dei laga seg ein leik for seg sjølv; der skipa dei seg óg.”

Kilder

Egilssoga (utdrag) s. 279-281 i "Grip teksten"

mandag 7. september 2009

Korleis eg lerar best nynorsk

Det eg lærer nynorsk best av er å arbeide med grammatikk oppgåver. Oppgåva som Frode gjer oss eller oppgåva som ligg på internett. No i det siste har me hatt ein periode kor me skal ha arbeidet med nynorsk. Enten grammatikk, lesa eit kåseri og greie ut om hovudsynspunkta i det utvalde, eller lesa ein teikneserie og grei ut om verkemiddel og bodskap i teikneserien. Eg valde då å arbeide med grammatikk for det er det eg slit med i nynorsk.

Frode la ut ei side kor me kunne gå inn å gjer oppgåva om nynorsk grammatikk. Her kunne me gjer alt i frå verb bøying til vanskelege ord. Eg fan ut masse som eg ikkje kunne frå før av. Eg var ganske dårleg på spørjeord, men når eg fyrst lærte meg det så var det lett. Oppgåvene som var der inne var blanding av lett og vanskeleg. Eg begynte med dei lette oppgåvene, når eg fekk det til begynte eg på dei vanskelege.

Ein annan måte eg lærer nynorsk på er å sjå episodar av ”Typisk Norsk”. Det programmet er både lærerikt og gøyalt. I ”Typisk Norsk” har dei alltid noko gøyalt eg kan forbinde nokon ord med. Det gjer slik at eg hugse ord som er forskjellige frå bokmål til nynorsk.

tirsdag 25. august 2009

Kildekritikk

Hvorfor er kildekritikk viktig?

Kildekritikk er viktig når du skal finne ut om en kilde er pålitelig. Om det er sant det som står i den kilden som du finner. Du må gjerne stille deg selv spørsmål om hvorfor det er akkurat slik som dette. Det er lurt å lete gjennom flere kilder for å se om det står noe lunde det samme. Er informasjonen i kildene du velger å bruke sant? Du kan gjerne begynne med leksikon å få litt grov informasjon, så kan du fordype deg selv i temaet ditt med å lete etter pålitelige kilder på internett eller i andre aktuelle bøker. Du vil jo ikke lese en tekst som er ”klipp og lim”, det er jo bare kjedelig. En tekst med masse slurv og skrivefeil er også kjedelig å lese. Derfor må vi være kritiske til kildene.

Når du skal søke etter noe på internett er det alltid lurt å sette søke ordet eller setningen i anførselstegn. Da får du opp det du søker etter og ikke alt annet unødvendig.

Kjennetegnet med en god kildekritikk kan beskrives md et ord, nemlig TONE. TONE igjen står for tre ting som er:

Troverdighet: Er kilden sikker?
Er fakta opplysningene som kilden oppgir sanne? Hvem har skrevet kilden? Som sagt kan du gjerne begynne å finne litt grov informasjon om teamet ditt i et leksikon for å få en god oversikt over temaet ditt. Så skal du begynne å utdype deg litt mer. Det er da du skal begynne å lete etter kilder som er sikre. Når du skimter gjennom kilden må du se at opplysningene som blir gitt stemmer med dett leksikonet sier. For du kan alltid stole på skolens leksikon. Så må du jo se hvem som har skrevet kilden. Gjerne se når den sist ble oppdatert. For tenk om det bare er en eller annen tulling som skrev denne kilden en gang han kjedet seg.

Objektivitet: Er kilden nøytral?
Hvis en kilde tar opp en sak om noe har saken som regel to sider. En positiv og en negativ side. Hvis en kilde er nøytral vil det si at den som skriver teksten ser saken fra begge sider. Ikke bare fra den siden han eller hun mener er best.

Nøyaktighet: Finner du slurv og juks?
Hvis kilden er skrevet uten så å si ingen feil i tillegg til at den er selvprodusert er kilden nøyaktig og skrevet av så kalte ”proffe” som har peiling på hva de skriver om. Du merker fort om du leser en tekst som bare er ”klipp og lim”. Da er den ikke særlig punktlig og ting gjentas gjerne flere ganger. En god kilde er skrevet punktlig med et godt og bredt ordforråd, med ingen feil.

Egnethet: Kan du finne de svarene du trenger?
Om kilden greier å svare på de spørsmålene du trenger svar på er den egnet til ditt emne. Da kan du bruke den til å svare på spørsmål og ting du lurer på.

Hvis en god kilde inneholder disse fire tingene vil det si at kilden er god. Kilden er da pålitelig og du kan bruke den til å svare på spørsmål du lurer på, og du kan bruke kilden til å utfylle temaet du arbeider med. Men husk: Ikke kopier rett fra kilden! Det er juks og da er ikke din kilde nøyaktig.

En dårlig kilde er kilder som ikke inneholder disse fire punktene. En kilde skal alltid inneholde TONE. Hvis den ikke inneholder TONE kan du ikke stole på kilden. Hvis en kilde er praktisk vil det si at kilden har valgt en side av en sak. Den skriver bare om hvor flott og bra dette er, og ikke noe om ulempene. Den kjemper kun for sine fordeler om saken!



Kilder:

https://files.itslearning.com/scorm/scormframeset.aspx?id2=RE2378798X81252X124X10Xd68530a14fd04aedb551df8841b4b56a&url=%2Fdata%2F124%2FC81214%2Fims_import_4%2FCM478158%2FCM478158_8587_1.html

torsdag 20. august 2009

Norsk timene

Hva vil vi gjøre i norsk timene?

I norsk timene vil vi ha det kjekt. Vi kan se film, det er kjekt. Etterpå kan vi analysere filmen! Så kan vi skriver våres egen historie en gang, det er gøy. Dette året skal vi ha mye om historien om litteratur hvis jeg ikke tar feil. Da kan vi jo alltids danne grupper og lage plakater om et emne. Vi kan fremføre dette muntelig.

Hva vi ikke vil gjøre i norsk timene?

Vi vil ikke stresse! Ikke ha for mye å gjøre i hver norsk time. Noe må vi jo uansett gjøre, men ikke så mye at det blir slurvete for at vi skal kunne bli ferdig.

onsdag 3. juni 2009

Min tegneseriestripe




Mr. Bingels er så sinnsykt lei av Fru. Gran. Hunden til Mr. Bingels er tydeligvis også lei av henne og katten hennes...

Hva skjer i sommerferien?

Først og fremst skal jeg til Bulgaria. Jeg slutter en dag før skolen slutter og får dermed ikke tilbringe den siste dagen med 1iFA 2008/2009. Noen som jeg syns er kjempe trist, men hvis jeg ikke hadde sagt meg villig til dette måtte jeg ha arbeidet hele sommerferien. Noe jeg ikke vil. I Bulgaria skal vi være i 14 dager. Det er våres familie og to andre familier som reiser sammen. Det kommer helt sikkert til å bli en konge tur. Vi reiste nemlig sammen med dem sist år og det var minner for livet. Det som er så synd dette året er at det ikke er noen på min alder, men jeg overlever nok skal du se. Vi kommer til å bade hver eneste dag, spille fotball og ha det kjempe morsomt om kveldene. Gleder meg kjempe masse. Vi har også en tradisjon som innebærer at vi må spille fotball mot folk fra det landet vi besøker. Da kaller vi oss Norge, vi har vunnet hvert år og dette året skal vi også vinne! Alle som spiller på Norge hater å tape så vi MÅ vinne. Det blir garantert noen nye minner for livet.



Når jeg vi kommer hjem fra Bulgaria skal jeg arbeide på et bakeri i tre uker. Da får jeg tjent meg litt penger tenker jeg meg, penger er jo alltid godt å ha. Ellers så blir det nok en del fotball spilling og bading om været sier det. Det blir nok en del seine kvelder tenker jeg.

Etter dissen tre ukene skal vi på treningsleir med fotball laget mitt. Da reiser vi sammen med jr. guttene. Vi skal til Gjøring i Danmark på treningsleir og jeg gleder meg kjempe masse! To treninger til dagen skal vi ha. En nok så tidelig om morgenen og en på etter middagen. Vi skal da være fra onsdag til søndag (dagen etter at vi kommer hjem starter skolen). Er vi heldige så kommer en kjent fotballtrener og trener oss en av dagene. Jeg gleder meg så utrolig mye! Tenk å trene to ganger om dagen sammen med mange venner! Det kommer til å bli en kjempe tur med masse godt humør og trening. Ingen foreldre skal være med, bare trenerne våre. Der vi skal på treningsleir er det 25 ute fotball baner i kunstgress og vanlig naturgress, så er det også en innehall om det blir stygt vær. I tillegg til dette er det en helt ny svømmehall. Vi skal bo på et ”hostel” nær treningsanlegget. I Danmark er det slik at fra og med du er 13 år så får du så å si alt servert på gull fat på fotball siden. Da kommer de og henter deg med egen privat buss (med internett slik at du kan gjøre lekser og TV) når du skal på trening. Når du kommer frem ligger trenings tøyet ditt på benken klar til deg. Etter hver trening kaster du trenings klærne dine som er brukt oppi en oppvask dunk, og de blir vasket til neste trening. Slik er det i klubben Futuna Gjøring i Danmark. Både på kvinne siden og på herre siden.

Hva kan en gjøre når det er fint vær?

Du kan gjøre svært mange ting når det er fint vær ut skal jeg si deg. Du kan for eksempel spille fotball, du kan sole deg (kjedelig) og du kan bade om det er temperatur til det. Det kjekkeste er jo om du finner på noen gøy med et par venner. Da blir det som oftest masse humor. Da kan dere for eksempel spille fotball litt tidelig på dagen, eller volleyball eller hva dere syns er kjekt. I og med at det er fint vær er det sikkert nok så varmt, så mye drikke er lurt å ha med seg.
Det trenger ikke være seriøst når dere spiller, bare for moro skyld. Det som gjelder her er å ha det gøy, og ingen skal bli skuffet eller leie seg. Det er lurt å ha noen pauser hvis dere holder på en god stund, da får dere samlet litt ny krefter. Etter en god stund med en aktivitet er det jo mulig å gå og bade for å kjøle seg ned litt. Hvis noen har en båt kan dere jo dra ut med den hvor det er ingen andre folk enn dere. Da kan dere gjøre hva dere vil og trenger ikke å ta hensyns til andre folk. Det vil si at vi kan snakke så høyt en vil! Mens dere er og bader kan dere jo grille. Nok en gang, to fluer i en smekk. Ta med en eller to engangs griller, noen tar med pølser eller hva de måtte være, mens noen tar med tilbehør. Pass på at alle sitter samlet og spiser. Ingen må spise før noen, slik at de driver med noe annet mens de siste sitter igjen og spiser. Poenget med å være samlet en vennegjeng er jo på grunn av det sosiale. Ingen må være sure, hvis en for eksempel ikke får akkurat den pølsen en vil ha så må man bare bite seg selv i leppen og tenke at en god kompis av meg fikk den pølsen. Pass på at det ikke blir noen heftige diskusjoner hvor folk må velge hvilken side en vil være på. Man vil jo ikke velge mellom vennene sine. Bare smil og le. Husk å ha noen gode vitser eller historier på lur. Får dere lov kan dere jo ligge i telt. Enten i en hage eller en annen plass. Da er det viktig å ha humøret med seg, man bør ha noen skumle og noen morsomme historier på lager da. Snop og energidrikker er en stor fordel å ha med seg, for mye soving blir de nok ikke noe av.



Dette ville jeg gjort om det var fint vær ute. Funnet på noe gøy med en venne gjeng. Ikke glem å smøre deg med sol krem! Ellers sliter du når kvelden kommer, tro meg.

Skoleåret som gikk så fort

I august 2008 begynte en gjeng med nye ungdommer på Jåttå Videregående skole, på idrettsfag avdelingen. Til sammen (mer eller mindre) 60 nye elever. Noen kjente noen få fra før av, mens noen ikke kjente en sjel. Jeg var en av de elevene som begynte på Jåttå vgs. Heldigvis kjente jeg et par fra før av, så jeg var ikke helt alene. Jeg hadde egentlig ikke lagt meg opp noe spesielle tanker eller meninger om hvordan dette året kom til å bli, men jeg håpet på at det skulle bli bra med mange gode minner. Etter hver ble jeg kjent med de fleste i klassen, og etter en god stund ble jeg kjent med de andre i den andre klassen også. Alle elevene var kjempe koselige og i møte kommende. Mange har jeg fått et godt bånd utenfor skolen også. Det var vel på den høst turen nok så i begynnelsen av skoleåret jeg ble godt kjente med alle i klassen. Vi hadde kanskje ikke været med oss, men humøret hadde vi med. 1iFA er en kjempe gjeng! Lærerne var også kjempe koselige, men kanskje litt strenge med karakterene av og til, men slik skal det vel være tenker jeg. Når jeg kom innpå karakterer kan jeg vel si det at mine karakterer har hatt litt ”ups” and ”downs” som vi sier på engelsk. I noen fag har det gått over alle forventninger, mens i noen fag har det gått skikkelig dårlig. Et fag jeg sliter skikkelig med er spansk. Jeg tror kanskje jeg ikke er den eneste som sliter i det faget. Alt er så nytt for meg, og det går litt fort i svingene syns jeg. De fleste jeg har snakket med som har spansk sliter noen skikkelig. Men nok om karakterene, nå skal jeg si noe om det jeg begynte på denne skolen for. Jeg begynte for å kunne gå topp fotball. Det hadde jeg bestemt meg om for mange år siden. Jeg tenkte at det kom til å bli mange jenter, men det ble det ikke. Bare to jenter ble det. Det vil si at vi har trent med guttene. Først og fremst trodde jeg at dette kom til å gå rett vest, men tvert i mot. Guttene er skikkelig koselige. På treningene er det ikke noe fnising som jeg er vant med fra jente siden. Vi har det jo selvfølgelig gøy, men det er også kvalitet på det vi gjør. Fotball trenerne er skikkelig engasjerte og har en utrolig kunnskap om sporten. De gjør det kjekt, og timene er varierte. Det kjekkeste fra topp fotballen, som jeg likte best, var vel ”Rosenborg løypen” som vi hadde under utholdenhetsperioden. Der var det både tempo og teknikk i ett, som jeg liker svært godt.

Dette skoleåret gikk over alle forventninger fra min side. Folkene er helt utrolig kjekke, lærerne også. Det er god kvalitet i timene som også er svært viktig. Håper på et like godt år på Jåttå Videregående skole til neste år. Håper jeg treffer hele gjengen fra 1iFA og 1iFB igjen til neste år.

tirsdag 2. juni 2009

mandag 4. mai 2009

Hvordan kommer norsk til å være om et par tiår?

Hvordan tror jeg det norske språket kommer til å være noen år frem i tid? Jeg vet ikke helt, men jeg har jo noen meninger om det. Før i tiden for eksempel, da hadde folk ikke så lett tilgang til transport slik som i dag. Folk kan i dag lettere samles og snakke sammen. Si at du da kommer fra en liten plass, og du blir påvirket av de andre vennene dine som kommer fra en større plass. Du tar med deg ord fra de større plassene og påvirker de andre rundt deg. Jeg tror nok det at de små og innelukede dialektene/språkene i Norge kommer til å bli utbrent. Jeg tror det er de større dialektene/språkene som kommer til å regjere i Norge om noen år frem i tid. Til slutt tror jeg at vi kommer til å stå igjen med en dialekt eller et språk som blir snakket over hele Norge, men dette er ikke før om mange år.

Så har vi den her engelsken da. Den påvirker jo bare det norske språket mer og mer. Vi ser engelske filmer og reklamer, i arbeid miljøet blir det bare mer og mer engelsk, mange leser bøker på engelske og studerer gjerne i utlandet hvor de får bruk for engelsk. Folk syns gjerne ting høres bedre ut på engelsk enn det gjør på norsk og drar dermed med seg ord og uttrykker fra det engelske språket. Vi får stadig høre det at den norske grammatikken blir bare mer og mer som den engelske. Vi kutter ut bøyningsformer og noen ord skifter kjønn. Slang ord blir bare mer og mer vanlige, vi bruker dem til og med når vi skriver tekster i dag. Det er liksom vanlig for oss, men de som kom noen år før oss mener dette er et stygt og idiotisk språk. Jeg kan tenke meg det at om noen par hundre år snakker vi enten engelsk eller tysk i Norge. Hvorfor? Jo fordi vi snakker faktisk ganske mye engelsk og tysk om dagen skal jeg si deg, uten at vi vet det. I tillegg henter vi så pass mange ord og uttrykker fra engelsk, ikke så mye fra tysk gjerne. Pluss engelsk er et så utbredt språk at det kommer til å regjere i hele verden om noen hunder år.

Jeg mener det at det er ungdomen som er språkets fremtid. Det er vi som skal formidle språket våres videre med å gå på skole, skape venner og få fatt i arbeid hvor mange snakker ulike dialekter og språk. I dag er vi mye flinkere til å lære av hverandre. I og med at vi hele tiden får nye venner og klassekamerater lærer vi hele tiden hvordan de snakker. Vi lærer å kjenne. I klassen våres er det en som snakker bokmål, slik som jeg skriver nå. Han sier mange ord jeg aldri har hørt om før, men som jeg syns er kule som jeg sier. Dermed tar jeg med meg de ordene videre og flere folk lærer av meg for eksempel hjemme eller på idrettslaget mitt. Jo mer vi blir samlet jo mer til felles får vi.

Analysering av "Språklig fremtid" av Helene Uri

Hovedsynspunkt og argumentasjonsmåter

Hun her som skriver denne teksten mener det at det norske språket kommer til å være helt annerledes i 2105. Hun skriver det at språket våres blir påvirket av andre språk og av de unge som blir født til verden i dag. Vi ser filmer hvor det blir snakket engelsk/amerikansk i alle fall en gang i uken. Hun spår at massevis av engelske ord og uttrykker kommer i bruk. Små språkgrupper er med og påvirker språket våres, så tenk da hvordan engelsk påvirker norsk. Hun snakker om at vi kutter ut ord og bøyninger, dette kan jo være en bra ting; mindre ting å passe på når du skriver en tekst. Nåtidens unge er vel de som er fremtidens norsk. Det er de som på en måte ”bestemmer”. Hun sier jo selv at ungene hennes syns hun er teit når hun bruker ord som er vanlige for henne, men ikke for dem. De bringer fram masse slang ord, og kutter mange endinger på orda og bøyningsformer. Mange bokstaver blir uttalt annerledes mange plasser i Norge, men det tror hun det kommer til å bli slutt på. De ”eter” seg innover til midten i landet og blir utbrent der. Hun tror at vi kommer til å bli nok så like engelsk mennene, både grammatikken, orden og slangen. Selv sier hun at moren hennes bruker ord som hun ikke bruker, som hun nesten aldri har hørt. Tenk hvor mye språket har forandret seg fra den tiden til nå.

Dette er hva vi kaller en formativ tekst. Denne teksten her informerer folk om hvordan det norske språket kommer til å bli frem i tid. Hun har tatt utgangspunktet i fakta fra tideligere, og sett hvordan språket har utviklet seg opp gjennom årene. Hun bruker også seg selv som eksempler og uttrykker godt at hun liker å forske på dette. Hun skriver så livlig.

Kilde: heftet utgitt av Frode i norsk timene på mandag 04.05.09

mandag 20. april 2009

Språk over grenser, språk over tid










Dra pilen på bildet!

Oppgave 7 side 143

A)

I første avsnitt står de om en mann i 25 årene som fikk utsatt dødsdommen sin med seks mot tre stemmer. Dette skjedde i Texas. Forfatteren skriver også det at Texas begynner å ta kritikken mot urettferdig rettssystem på alvor! Etter så mange år. Denne argumentasjonen er både relevant og holdbar. Det vil si at argumentasjonen har noe med saken å gjøre, og at informasjonen holder. Han sier jo det at Texas begynner å få kritikk for urettferdig rettssystem, det stemmer jo for det har jeg hørt før mer enn en gang.

I andre avsnitt sier forfatteren det at USA er et av svært få land som har dødsstraff mot mindreårige kriminelle. Så sier han det at det har blitt en utrolig kritikk mot rasistisk og elendig forsvar mot denne unge gutten. Den første argumentasjonen eller kan vi kalle dette mer en påstand, er både holdbar og relevant. Men den andre argumentasjonen eller påstanden om at kritikk mot rasistisk og elendig forsvar mot gutten, den er relevant, men ikke svært holdbar. Hvorfor er det elendig forsvar mot gutten? Hva har skjedd? Jeg ser på bildete som er ved siden av teksten at ung gutten som heter Beazley er mørk i huden, dette har noe med rasistisk forsvar som da går over til elendig forsvar. Dårlig. Da har du ingenting å gjøre som en forsvarer hvis du skal være så rasistisk.

I det tredje avsnittet får vi vite hva ung gutten Beazley gjorde. Han hadde skutt en mann med navn John Lutting i 1993 da han var 17 år. Han var vist i lag med to kamerater for å stjele en bil, de hadde alle sammen rent rulleblad før denne hendelesen. Beazley fikk dødsdom etter et utrolig press fra Luttings sønn, som selv var en dommer og viste til lov or ordre. Advokaten til Beazley gadd ikke å forhøre de to kompisene hans. Dette er grunnen til at det sto at de var rasistisk og elendig forsvar mot ung gutten. I dette avsnittet får vi nok informasjon om hva som har skjedd, argumentasjonen er holdbar og relevant for den er knyttet til saken. Advokaten til Beazley skal vist nok heller ikke brukt alderen til Beazley som argumentasjon mot dødsstraffen. Her får vi enda et argumentsjon om hvorfor det var rasistisk og elendig forsvar mot Beazley.

I det nest siste avsnittet står det at ankedomstolen hadde brutt med USAs høyesterett som mandag med tre mot tre stemmer, ikke ville hindre en henrettelse. Denne opplysningen her er ikke så veldig holdbar eller relevant. Hvorfor ville de ikke hindre en henrettelse når det var tre mot tre stemmer? Det nevnes også at ankerdomstolen ga Høyestretten tid til å vurdere Beazleys forsvarers krav om at henrettelsen av mindreårige bryter mot den amerikanske grunnloven. Denne argumentasjonen/påstanden skjønte jeg ikke helt. Den er ikke holdbar, men relevant for den holder seg til saken. Den som har skrevet dette innlegget kunne godt ha greid ut dette avsnittet litt mer.

I det siste avsnittet får vi litt informasjon om dødsdommer som har skjedd i Texas i år. Vi får også vite det at Beazley saken var den tredje utsettelsen av en dødsdom i Texas bare dette året! Denne staten har henrettet sju av fjorten mindreårige i USA siden 1989! Forholdsvis greie faktaopplysninger. Holder seg til saken og passer godt inn i det siste avsnittet. Kunne gjerne fått litt flere opplysninger om hva som skjedde med de andre som ble henrettet, og de andre sakene som ble utsatt slik at vi kunne sammenlignet med Beazley saken.

B)

De første ordene som forfatteren skriver for å vise sin holdning/sitt uttrykk til denne saken er at han sier at Texas begynner å ta kritikken mot urettferdig rettsystem på alvor. Forfatteren gir uttrykk om at han/hun syns dette er helt tragisk at de først etter så mange år begynner å ta kritikken på alvor.

Langt uti det andre avsnittet sier forfatteren at det er intern kritikk mot rasistisk og elendig forsvar i denne saken. I og med at den skyldige er mørk hudet, har tydeligvis forsvareren ikke gjort alt han kunne for å unngå dødsdom. Det virker som forfatteren er svært enig i dette ved bruken av de ordene hun/han brukte.

Så skriver forfatteren det at forsvareren ikke gadd å forhøre de to andre medskyldige kameratene til Beazley i saken. Dette forteller litt om hvorfor det var rasistisk og elendig forsvar. Det kan være at de to kompisene kanskje var lys hudete? Det blir ikke nevnt. Valgt av ordet ” ikke gadd” viser at forfatteren syns det er helt tåpelig og usportslig (som vi sier i fotballen) gjort av forsvareren.

Forfatteren sier det at Beazley ikke er uskyldig i denne saken, at han var med på et grusomt mord var ingen tvil fra hans/hennes side, men at han har blitt urettferdig behandlet er han/hun ikke i tvil om. Forfatteren viser godt sin holdning til denne saken. Han/hun syns at Beazley er urettferdig behandlet. De er synd at det ikke er mulig at vi kan gjøre noe med dette, at vi kan få en stemme i dette.

tirsdag 14. april 2009

The continuing of "Going Home"

What happened after Vingo came home to his wife and children?

When Vingo walked of the bus he was so nervous. He stood a long time outside in the garden wondering if there was somebody home. It was so quiet. The children always used to play in the garden, but now it wasn’t a toy to see. Vingo just stood there thinking; “Well my oldest son is 17 years, and my only girl is 15 years and my little boy is now 10 years. So they maybe don’t play outside in the garden anymore?” Vingo maybe stood outside in the garden on the same place for about 15 minutes before something happen. Out the front door came a beautiful woman. She had a beautiful dress on with flowers in every color. Her hair was dark brown, and he could see her beautiful dark eyes from the garden. Vingo was speechless; he just stood there gaping with his mouth. The woman started to run to Vingo and right in his arms. This beautiful woman was his wife. She started to cry when Vingo took his arms around her and kissed her in the forehead, Vingo started to cry too. He didn’t expect this kind of homecoming. After Vingo and his wife had stood there for a wild, his children came running out the front door. They had really grown up now, wow! It was only Samatha, his daughter, who cried. Lucas and Nathan was boys, and they shouldn’t cry, but Vingo could see that they had a tears in their eyes when he hugged them. To Vingo’s big surprise it seemed like they had really missed him, this was better than his dreams and his expectations! They realy didn’t say a word before they sat down and started to eat a delicious dinner that Lucy and Samatha had made. After the dinner they got dessert. It was the two boys who had made this. Vingo hadn’t eaten good food on a very long time. Prison food stinks and it isn’t good!

The first two weeks it was a little bit strange. Vingo didn’t felt home before he had got used to all the routines in the house. And he got a job, a good one too! The children hadn’t asked Vingo where he has been all this time. Maybe Lucy had told them? They were one happy family now. They laugh with the table and watched TV together every evening with popcorn. Every Sunday they had to visit Lucy’s parents. They seemed very happy to see Vingo. Vingo thought that they would tell Lucy that she was so stupid to take him back. But do they know what he had done? They didn’t ask eider.

After some few weeks Vingo felt that he had to ask Lucy why everyone was so happy to see him, and why they didn’t ask him where he had been. Lucy told him that she had told them where he has been and why. So you properly wonder why he has been in jail. Well, for some few years ago his wife struggled. She used drugs, drank every day and she was just a mess. On that time it was only Vingo that worked, Lucy got fired when she came drunk on work one day. They didn’t have enough money for this. Vingo worked overtime as much as he could, but still they didn’t have enough money. They hadn’t enough money to send Lucy to rehab, and they didn’t have enough money to get food. Vingo had some few friends that well.. They were criminals. They could help him to rob a store or something. They planned for weeks, but Vingo had to do it alone because they had family now and they wouldn’t get in trouble. The plan didn’t work out, as you all know he went to jail. So Lucy had gilt and wanted to do something back to Vingo that she loved so much. She told the children, every neighbor and friends, including her parents. They thought that Vingo was a strong man, and they had all respect for him. He did what every husband would do. He did something to help his wife and his children.

Vingo and his family lived happy together since this. Vingo and Lucy had good jobs until they got retirement, but they had a lot of money to live the rest of their lives without any concerns. They paid for all the three children’s educations. Samatha got a husband and three lovely boys. She also got a killer job; she is a very good and paid lawyer. Lucas got a wife and two girls and one boy. He owns his own company. Nathan got a wife, he has a son, and they are expecting twins to the summer. He owns the company together with his brother Lucas.

fredag 27. mars 2009

Litt om Premier Leauge i uke 12

Manchester United var først ut av topplagene til å spille kamp denne uken. De spilte borte mot Fulham, altså Brede Hangeland og Erik Nevland. Alle trodde vel egentlig at Manchester skulle vinne, men alt er jo mulig. Etter bare 18 minutter spilt tok selveste Paul Scholes ballen med hendene i et forsøk på å redde ballen fra å gå i mål med å late som om han tok den med foten, men det var veldig tydelig hands. Direkte rødt og straffe til Fulham. Straffen ble satt. Tydeligvis hadde Manchester litt flere keepere på laget enn én. Rooney tok den også med hendene. Dette var vel mer en misforståelse. Det var frispark til Fulham og Rooney trodde ikke at dommeren hadde blåst dermed tok han ballen med hendene og kastet den tilbake. Direkte rødt kort til Rooney også. 9 mot 11 spillere. Kampen ble preget sterkt av disse to røde kortene, og Fulham vinner ikke bare 1-0, men 2-0.

Chelsea derimot gjestet på stadion til Tottenham som sliter litt for tiden. Chelsea ligger langt opp, mens Tottenham ligger nok så langt nede. Alle forventet nok att Chelsea skulle vinne, slik som de forventet at Manchester skulle, men alt er mulig i fotball. Da Fulham skåret nok så sent ut i kampen, tenkte de fleste, i alle fall jeg, at denne ledelsen ikke skulle holde helt ut, men det gjorde den. Flaut, men godt jobbet av Fulham.

På Anfield Road gjestet Aston Villa. Aston Villa har faktisk gjort det ganske bra denne sesongen og ligger nok så høyt oppe. Hadde ikke vært et stort sjokk om Liverpool tapte mot dem etter to gode kamper etter hverandre. Jeg var og spilte fotball kamp med dame laget akkurat når Liverpool spilt. Det var sinnsykt idiotisk syns jeg, men noe må vi ofre av og til. Liverpool vant hele 5-0, de smadret Aston Villa bokstaveligtalt. Første målet kom kun etter 7 minutter, det var det selveste arbeids maskinen Dirik Kuyt som skåret. Andre målet kom av en suser av Albert Riera. De tre neste målene var hatrick av sjefen selv, Steven Gerrarrd. To av målene var straffe og det siste målet var på et frispark som han satte hardt i mål. Det ene straffet førte også til at Aston Villa sin keeper fikk rødt kort. Det røde kortet diskuteres, mange mener at det ikke var rødt kort, men det har ikke så mye å si på resultatet vil jeg si. Liverpool vant tross alt 5-0, noe vil kaller for smadring på et så hørt nivå.

Nå vil jeg si at Liverpool ligger ganske godt an til å vinne Premier Leauge, bare et poeng bak Manchester som også har en kamp mindre spilt. Det gjelder bare å spille like bra som de har gjort i det siste så skal dette gå rimelig bra!

mandag 16. mars 2009

Manchester United - Liverpool kampen

Et ord jeg kan beskrive denne fantastiske situasjonen med er; fenomenalt! Lørdag den 14. mars 2009 spilte Liverpool Football Club borte mot Manchester United Football Club. Jeg satt hjemme alene å så kampen. Jeg var så nervøs at jeg skalv. Jeg satt alene for Liverpool har ikke spilt to gode kamper på rad denne sesongen og ville helst ikke bli mobbet dersom Manchester skorte. Og på onsdagen som var, spilte de fotball i verdens klass da de slo selveste Real Madrid hele 4-0. Jeg følte på meg at denne kampen her, den kom ikke til å gå bra, men siden Liverpool er laget mitt måtte jeg jo ha litt tro. Jeg skal innrømme det at jeg hadde ikke mye troen på dem, men la gå tenke jeg. Kampen startet og var lenge nervepirrende. Manchester United var mye på våres bane halv del. Når det var spilt under 25 minutter skjedde det verste som kan skje for en keeper. Reina trodde at han hadde fått fatt i ballen, men i stedet tok han beina til J. S. Park som kom i en voldsom fart. Dette førte til straffe som Ronald tok. Reina var etter ballen, men fikk ikke fatt i den. 1-0 til Manchester United. Da tenkte jeg at slaget var tapt, men trøstet meg med at det var enda lenge igjen av kampen. Kun noen få minutter etterpå gjorde Manchesters midtstopper, selveste Vidic, en kjempe feil. Han lot ballen dabbe over han (med et uhell), og det er ikke lurt når Liverpool har stjerne Fernando Torres på topp. Vidic falt i det han prøvde å få fatt i ballen, og Torres hadde fri bane til mål, hvor han satt ballen iskaldt til høyre for Van Der Sar. 1-1, og kampen var i gang igjen! Snart er første omgang ferdig, men enda en ting til skjer. Torres har ballen, Liverpools kaptein, Steven Gerrard, går på et løp på utsiden av Manchesters venstre back, Evra. Torres spiller ballen ut, og Evra feller Gerrard som kommer på løp, soneklart straffe. Det er sjefen selv som skal ta det (Steven Gerrard), treffer han? Eller bommer han? Jo vist treffer han ikke, til høyre for Van Der Sar. 1-2 til pause, er det mulig? Jeg trodde ikke mine egne øyne! Spørsmålet var om de greide å holde ledelsen.

Andre omgang er i gang. Manchester presser på, Liverpool er håpløse. De vinner ingen dueller, og mister ballen med en gang de får den. Denne 1-2 ledelsen som de har nå kan neppe holde til kampen er slutt, og det gjorde den heller ikke. Liverpool hadde ikke gjort mye i løpet av omgangen før Steven Gerrard får en pasning av en medspiller som trede den mellom Vidic og Ferdinand. Gerrard går på løp mot Vidic. Vidic ser at han er for treig til å vende så han tar et godt tak i Gerrards shorts og river han over ende. Vidic fikk et klart rødt kort og måtte gå av banen. Dette var andre gang på en sesong at Vidic fikk rødt kort i hat oppgjørene mellom Liverpool og Manchester United. Nå er det 10 mot 11 spiller her. Frisparket Gerrard fikk da han ble revet over ende er like utenfor 16 meteren. Det er Liverpools venstre fotet venstre back, Fabi Aurelio, som skal ta det, han har en god skudd fot. Han setter frisparket nesten helt klinket oppe i krysset til venstre for Van Der Sar som er sjanse løs. 1-3 til Liverpool, hallo så fantastisk det føles! Liverpool kommer mer inn i kampen siste halv delen av omgangen. Ikke lenge før slutt kommer innbytter Dossena på et perfekt taimet løp, hvor han flikker ballen elegant over Van Der Sar som igjen var sjanse løs, og rett i golen. 1-4 til Liverpool av selveste Dossena!

Kampen ender 1-4 til Liverpool, for en presentasjon! Dette var helt uforventet, dette var helt fantastisk! Denne dagen er den beste dagen i livet mitt, da Liverpool slo Manchester United 1-4 på borte bane! Skåringene kom av Fernando Torres (El niño), Steven Gerrard (på straffe), Fabi Aurelio (et fantastisk frispark klisteret oppe i krysset) og André Dossena (En av de få gode tingene han har gjort i Liverpool. Kanskje begynner han å føle seg hjemme her nå? Med to skåringer på de to siste kampene).

fredag 13. februar 2009

Begreper og forklaringer - Dramatiske tekster

1. Dramaturgi --> Hvordan handlingen er bundet sammen.
2. Funksjon --> Noe alt som skjer i handlingen.
3. Planting --> Frempek om noe som kommer til å skje senere.
4. Standarddramaturgi --> Vanligste og mest dominerende måten å bygge opp fortellinger (begynning, midtdel og slutt).
5. Begynning / presentasjon -->Bli kjent med tid, sted og personene.
6. Midtdel (lengst) -->Konflikten og det første vendepunktet
7. Slutt --> Det andre vendepunktet og løsningen
8. Flerhandlingsdrama --> Handlingene skjer samtidig og er flettet inn i hverandre
9.Tilstandsdramaturgi / syklisk dramaturgi --> Handlinger ikke så viktig, men skildre noe som har skjedd om og om igjen
10.Sirkelkomposisjon --> Fortellingen biter seg selv i halen (skutt, men på slutten i live)
11. Hellas--> Der det hele startet, skuespill
12. Anslag --> Aller første sekvensen som blir vist, før, under eller rett etter fortekstene
13. Pitch --> Kort handlingsreferat
14. Synopsis -->Ligner en kort novelle
15. Treatment --> Sammenlignes med en lang novelle
16. Filmmanuset --> Ser ut som en litterær tekst
17. Storyboard -->Sentrale scenene i filmen blir presentert med tegnet bildeskisser
18. Ultratotalt bildeutsnitt --> Gir en stor oversikt
19. Ultranært bildeutsnitt --> Tett inn på motivet, kan være forvirrende og kan være vanskelig å se hva det er
20. Totalbilde -->Ser menneskene i et miljø på avstand
21.Halvtotal bilde og halvnært bilde --> Er avstanden noe lunde lik den vi har til folk vi kjenner, eks. sidemannen i klasserommet
22. Nærbilde --> Et av de viktigste virkemidlene innenfor film. Viser ting som vi skal legge merke til, egenskaper. (”Totalbilde i komedie, nærbilde i tragedie” – Charlie Chaplin)
23. Undervinklet kamera -->Ser personen i et froskeperspetiv, ser opp til personen, personen ser mektig ut
24. Overvinklet kamera -->Ser personen i et fuglperspektiv, ser ned på personen, ser små og litt undertrykket ut
25. Innstillinger -->En film er satt sammen av mange klipp
26. Bindemiddel og bruer -->Mellom klippene, slik at sammenhengen skal bli enda mer understreket
27. Klipperytme -->Den gjennomsnittlige lengden og innstillingene i en film. Kan ha en stor innvirkning på hvordan vi opplever det vi ser
28. Musikk i film -->Sammensetning av levende bilder og musikk får en uimotståelig kraft. Skal understreke og forsterke stemningene i filmen. Når musikken arbeider mot de levende bildene legger vi merke til den, da ”vinner” den på en måte.
29. Annonserende funksjon -->Noe musikk kan ha i en film, noe som gir frampek om hva som kommer til å skje (overgang fra et klipp til et annet, trist musikk, noe trist kommer til å skje)
30. Kan være relevant å ta opp i en analyse:
Scenografi, kostyme, lysseting, regi og skuespiller innsatsen. Ditt møte med teksten (rapport), hva den sier deg, og hva for noen hovedvirkemiddeler kan han ta i bruk for og sei deg det.

Kilder:
- Grip teksten vg 1; Forlag: Aschehoug (H. Aschoug & co (W. Nygaard)); Gitt ut: 2006; Side:

søndag 1. februar 2009

Anmeldelser av "Byterminalen"

Tre påstander jeg er enig i:

1. Fra: Rogalands avis, 13. desember 2007 ”Spekulært”:
Gunnar Roalkvam sa slik som om byterminalen nede i Stavanger:
“Det er jo et sted hvor folk kommer og drar. Med andre ord et sted hvor såkalte vanlige folk ferdes.” Dette er jeg helt enig i. Stykket byterminalen handler jo om folk som kommer til byterminalen med problemer, så synger de litt om problemene slik at vi skal få et lite innblikk i hva som egentlig kan foregå i et helt vanlig menneskes hode. Da var jo byterminalen i Stavanger en helt genial og litt sprø plass å holde forestillingen. Der får vi liksom se ekte busser komme å gå, vi får rett og slett se skikkelige varer.

Kilde: http://www.rogalandsavis.no/puls/article3187688.ece

2. Fra: Dagsavisen, 23. mai 2008 ”Midt i trafikken”
Slik sa Håvard Berg som var med å skrive og produsere byterminalen:
”Det er et realistisk stykke, om vår samtid og om et knippe av alle de menneskene som kommer og reiser hele tiden. Vi stopper bare tiden litt se hva er det egentlig er som skjer her, hvem han der borte egentlig er.” Dette er jo et realistisk stykke. Slike problemer som blir framstilt i stykket finnes overalt. Vi kan ikke dømme folk før vi har blitt kjent med dem. Vi kan ikke bare si ”han ser ut som en tyv” eller ”hun må være sint og sur”. Vanlige folk som kommer og reiser og mennesker akkurat slik som vi er.

Kilde: http://www.dagsavisen.no/kultur/article350593.ece

3. Fra: Norsk Folkehjelp, 23. mai 2008 ”Byterminalen”
Gunnar Roalkvam sa også slik:
”Det skal handle om vanlige folks liv. Om høy og lav. Om menneskers mål og drømmer. Kort sagt, en historie der alle kan kjenne seg igjen.” Denne historien som blir sunget på byterminalen i Stavanger er helt klart et stykk hvor mange kan kjenne seg igjen. Stoff, skilsmissebarn, kjærlighetssorg, lengsel, glede, usikkerhet osv..

Kilde: http://www.folkehjelp.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=6362

Tre påstander som jeg ikke er enige i:

1. Fra: NRK, 24. mai 2008 ”Rått og vakkert på Byterminalen”
NRK sa som følgende: ”Og måten ideen gjennomføres på, er det mest imponerende med forestillingen.” Jeg syns ikke det var noen god idé å synge alle replikkene i hele stykket. Det ble på en måte litt kjedelig. Det ble utvannet. Det vil si at det ble alt for mye i lengden, det var ikke alt som var så veldig bra satt sammen av ord til å forstå heller, det ble så gunstig a synge alle replikkene.

Kilde: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.5779799

Jeg finner ikke noe mer som jeg kan si meg uenig i. I anmeldelsene jeg har lest står det nesten det samme, bare med litt andre ord. Hva ”Byterminalen” handler om, hvem som er med og hvor genial det var å spille stykket på selveste byterminalen i Stavanger. Så har vi litt intervjuer med skaperne av stykket samt noen skuespillere. Så har vi det jeg ikke var så enig i, hvor genialt det var å synge hver eneste replikk i stykket. Disse tingene jeg nevnte her står nesten i hver eneste anmeldelse av ”Byterminalen”.

fredag 23. januar 2009

Personskildring av personer fra "Byterminalen"

Welat:
Welat er en altmuligmann som arbeider på byterminalen. Han soper, maler, fjerner maling fra skilter og slikt og han plukker bås. Han har flyktet fra sitt hjemland hvor det har vært krig. Han er alltid glad, og vil alle det beste. Han ser ut som han kommer fra utlandet. Han har skjegg som er svart, men et lite preg av grått er det i skjegget. Jeg vet ikke helt hvor gammel han kan være. Han har også på seg en lue, og en grønn jakke med navnet sitt på. Welat er nok så høy, med en mørk stemme. Du kan se på han at han er snill og vil alle bare det beste. En dag når det kommer en hel gjeng med ungdommer inn på byterminalen, prøver han så gått han kan til å få dem til og ikke stjele eller skremme folk. De blir sinte og ser til å dra til han, alle sammen. De står rundt ham fra alle kanter og slår, sparker og slår han med et balltre. Stakars Welat. Mens han ligger ned på bakken fullt med blod i fjeset, fikk han masse bilder i hodet fra hans fortid fra hans hjemland. Han drepte noen soldater, han ville sikkert ikke gjøre det, men de var nok til trussel for ham. Welat kommer seg på beina igjen, med litt hjelp av kiosk dama. Welat sier først at han ikke trenger hjelp, men ombestemmer seg. Han får nok dårlig samvittighet, derfor gir han henne blomstene han fant ved søppel bøtta som Liv kastet i sinne da hun gikk. Hun blir glad, Welat gledet noen med sin godhet.

Cecilie:
Cecilie er ute på kjøret. Hun er ganske ung. Så har hun langt hår som er tuklet sammen i mange store floker. Hun er ikke så veldig høy, ganske liten faktisk. Hun er rød rundt øynene. Det er ikke fordi hun har grått, men fordi hun har fått i seg litt for mye stoff. Klærne hun bruker er slitte, og står ikke i stil. De klærne er sikkert de eneste klærne hun har. Så har hun en far som er ganske glad i henne, han vil at hun skal komme hjem til han og bo med ham. Han trenger henne sier han, og hun trenger han. Men hun nekter å være med ham hjem. Så han reiser hjem uten henne. For å holde seg varm drikker hun masse kafé. Hun tiger også etter penger, for det har hun ikke. Hun sitter på en forttauskant og skjelver, hun vet ikke hva hun skal gjøre. Hun kommer til byterminalen hver eneste dag, det er der hun på en måte bor nå. Hun selger også en ipod for å få penger. Var det hennes eller hadde hun stjålet den? En gang i tiden var hun sammen med en mann som heter Morten, han kjører motorsykkel, og han er fæl. Han kjører rundt og banker opp alle som står i hans vei. Jeg vet ikke hvorfor det ble slutt mellom dem, men jeg kan si sikkert at det er han som fikk henne til å begynne med stoff. Cecilie er helt satt ut, hun ser så redd og fortvilet ut. I slutten på byterminalen tar Cecilie en overdose. Hun begynner å se syner, folk med blod i munnen og hvite klær. Ambulansen kommer i full fart innover byterminalen og henter Cecilie fort.

Liv:
Liv er en livsglad ung kvinne. Hun venter på han hun er så glad i. Hun synger at nå skal sangen om lengsel og sorg vekk. Hun har på seg en flott blomstret kjole som er rød og hvit. Satt opp håret sitt har hun også gjort, det er mørke brunt og veldig fint. Cecilie tigger penger av Liv til en kaffé, selvfølgelig skal du få det sier Liv med et stort smil. Cecilie skjønner ikke hvorfor Liv kan være så glad, jo det er fordi hun venter på han som hun er så fryktelig glad i. Liv har med seg blomster til anledningen, hun stråler. Hun venter og venter i lengre tid på denne mannen hun er så glad i. Han skal komme med bussen. Liv bare smiler og smiler. Når endelig bussen kommer og alle har steget av bussen, ser hun ikke han som hun er så glad i. Alt hun får se er et brev som er til henne fra han som hun får av buss sjåføren. Han hadde funnet seg en annen. For en idiot! Liv blir rasende og hun smiler ikke med de fine, hvite tennene sine lenger. Hun kaster blomstene og der følger nøklene og brevet med. Sangen om lengsel og sorg ble ikke borte allikevel synger hun etterpå. Hun får trøst av noen av de folkene som er rundt der med byterminalen. En hver mann som kastet sitt øye på Liv, syns nok hun var så vakker og pen at de kunne ikke ta øynene fra henne. Det virket i alle fall slik. Alle mennene var jo helt oppi Liv etter dette tragiske brevet. Ikke så rart det så pen hun var, og en flott stemme hadde hun også.

fredag 16. januar 2009

Tankekart "Dramatiske Tekster"





Klikk og hold inne for å se mer

"Byterminalen" av Gunnar Roalkvam, Håvard Berge og Anderz Døving

Kommentar til hver scene:

Scene 1: ” Det blir fortalt om alt det forferdelige som har skjedd på byterminalen. Om stoff, alkohol, noen som har blitt slått til blods, noen har blitt ranet og truet. De er veldig nøye med å få fram hvor farlig det er på byterminalen. Kanskje er det noen som ikke liker byterminalen som forteller?”

Scene 2: ” Welat spør Marianne om hun har laget mat til ham. Virker som om han gjør det ganske ofte, hun sier nei. Han som er en så kjekk fyr må kunne være en altmuligmann som greier å lage seg mat selv sier hun. Kan han være en altmuligmann? Han må vel det for å leve. Plutselig ankommer Cecilie byterminalen. Hvorfor kommer hun her? Virker som hun er der hver dag i alle fall, siden Marianne sier: er du her igjen.”

Scene 3: ” Minner meg om sommer og sol siden Liv kommer med blomster til denne spesielle anledningen. Hun er så glad. Hun venter på at sin kjære skal komme med bussen. Hun har ventet lenge nå. Nå skal hun ikke være alene mer, sangen om savn skal vekk, i dag kommer han virkelig og!”

Scene 4: ” Anders og Gro kommer til bussterminalen. Gro skal til moren sin. Dessverre har bussen hun skulle på akkurat gått. Typisk Anders tenker hun, alltid for seint! Hun er så lei av å være forsein! Etter at Anders har møtt Welat spør han om det finnes noen normale mennesker her. Ser han så rar ut? Eller var det bare fordi han brydde seg? Svarte på når neste buss skulle komme. Alle mennesker er normale, de bare lever livene sine på forskjellige måter.”

Scene 5: ” Noen er svake og noen er sterke. De sterke må hjelpe de som er svake, holde dem oppe, både fysisk og mentalt. Tror dette stykket handler en del om stoff, i alle fall det jeg har lest til nå.”

Scene 6: ” Det virker som om Morten er frustrert over livet. Han gjør som han vil, tar ikke hensyn til noen andre enn seg selv. Stakkars Welat. Cecilie sier livet er en kamp. Morten mener at livet er så mye mer enn en kamp. Han sier livet er et spill. I alle liv finnes det et håp!”

Scene 7: ” Hjemløse barn. De bor i smugene i byen og kommer frem når det er kveld. De henger der med byterminalen og kiosken når det er kveld. De går inn i kiosken for å stjele, men blir tatt. De sliter med livet, med seg selv. Lever akkurat her og nå. Ingen av dem tenker på fortiden eller framtiden. Har kun seg selv å passe på. Bryr seg egentlig bare om seg selv.”

Scene 8: ” Cecilie er ute på kjøret. Faren, Kjell, vil ha henne hjem. Virker som om folka som arbeider rundt med byterminalen har sett og opplevd veldig mye forferdelig. Slike som byterminalen ble beskrevet i begynnelsen så er ikke det så rart. De prøver å hjelpe folk virker det som.”

Scene 9: ” Gal av lengsel, gal av å savne deg! Liv er gal av å være alene. Hun hadde for store forhåpninger om at hennes livs kjærlighet skulle komme med denne bussen, det eneste som kom var et brev. Han hadde funnet seg en annen jente. For store forhåpninger blir til dyp og dyster kjærlighet sorg fullt med sinne og tårer.”

Scene 10: ” Gamle mennesker som er slitne og trøtte. Tiden var annerledes før. Før måtte man gjøre alt for hånd, slik de gjorde da de var unge. De er leie av livet, av alt de en gang strevet for å få. De reiser rundt og opptrer på teater. Kordirigenten virker livsglad, setter pris på livet!”

Scene 11: ” Gretelill er lei av å framføre det samme teater stykket hver eneste kveld. Tror ikke hun tenker så mye på at det ikke er de samme menneskene som ser på hver kveld. For hun uttrykker på en måte et spørsmål som lyder slik: blir de aldri leie av å se den samme fortellingen og samme slutten hver eneste dag? Kanskje er fortellingen trist?”

Scene 12: ” Welat prøver å gjøre noe bra. Stoppe disse hjemløse ungdommene før de gjør noe gale. Han lykkes ikke. De banker han til blods. De sier at de er ”verdens framtid”, det kan ikke stemme! Verdens framtid skal være langt i fra slik!”

Scene 13: ” Disse unge hjemløse ungdommene miner Welat om seg selv når han en gang var ung. Da han sloss, drepte. Han har flyktet hele livet, i fra alt som er sant. Marianne tilbyr Welat om hjelp, men han sier nei! Ha ombestemmer seg og kommer springene etter Marianne med blomstene som Liv kastet. Welat virker fattig.”

Scene 14: ” Minner meg om rutestasjonen i Sandnes. Alle de hjemløse narkomanene som sitter på alle benkene og venter og venter, men hav venter de på? Nå har plutselig alle kommet ned til byterminalen. Cecilie tar seg en dose med narkotika. Faren og alle andre vil at hun skal bli med faren hjem. Hun tok en overdose. Morten sier hun ikke skal miste taket. Hva mener han med det? Var de han som fikk Cecilie til å begynne med narkotika?”

Scene 15: ” Alle sørger over Cecilie som ble hentet i all hast i en sykebil. Hvem ringte etter syke bil? Kanskje Morten mente det han sa i scene 14 som: ikke gå vekk i fra oss, vi trenger deg! Alle syner om at de skulle møtt hverandre en annen plass. For eksempel på det åpne havet eller på en trang sti. Ikke her hver alle bare kommer og reiser igjen. Hva skjer med Cecilie? Overlever hun?”